studenti

Având în vedere exodul de studenti din România după terminarea studiilor, Academia Romană a găsit o soluţie.

Studenţi obligaţi să rămână în ţară pentru a nu pierde nici capital uman.

Cei care au beneficiat de învăţământ universitar bugetat de statul român, să fie obligaţi să rămână în ţară.

Conferenţiarii au publicat un program de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani, iar soluţiile găsite de aceştia sunt cel puţin controversate.

Dar şi pentru a recupera investiţiile financiare pe care statul le face cu cei care ocupa locuri bugetate la universităţi.

Echipa care a realizat această strategie dată publicităţii spune că principala cauză a exodului de studenţi cu rezultate foarte bune este lipsa de susţinere din domeniul ştiinţific.

Reprezentaţii Academiei Romane au dat exemplu migrarea medicilor în ultimii 8 ani.

Peste 36.000 de tineri studenţi la medicină, farmacie sau stomatologie au decis să părăseacă România pentru salarii mai bune.

Prin urmare, ei cer regândirea finanţării studenţilor, dar şi a revigorării pieţii muncii, pentru a se angaja după facultate.

Pe de altă parte, studenţii au reacţionat şi ei la propunerile Academiei Romane.

Aceştia declară că propunerea le încalcă drepturi fundamentale, precum cel al mobilităţii, şi au catalogat-o ca fiind una totalitara.

România a aderat, în urmă cu 19 ani, la Procesul Bologna, în scopul de a uşura mobilitatea în cadrul universitar.

Acordul îi ajută pe studenţi să urmeze cursurile oricărei universităţi partenere din statele membre UE în timpul facultăţii şi după absolvirea acesteia, prin compatibilitatea programelor de studii.

 

 

Leave a Reply