Sângerările nazale pot fi înfricoșătoare. Din fericire, cele mai multe episoade de acest gen nu sunt grave și pot fi depășite cu ușurință.

Această afecțiune poate fi de două tipuri, depinzând de zona în care se produce hemoragia, frontală sau posterioară.

Iată cauzele și tratamentul epistaxisului.

Epistaxisul frontal constituie mai bine de 90% dintre cazurile de hemoragie nazală. Acest tip de sângerare este mai ușor de ținut sub control.

Sângerarea posterioară este mai rar întâlnită, cu incidență sporită în rândul bătrânilor.

Hemoragiile se produc adesea în sezonul rece și sunt cauzate de clima uscată și geroasă.

Pot apărea la orice vârstă, însă cei mai predispuși sunt copiii cu vârste cuprinse între 2 și 10 ani și adulții peste 50 de ani.

Cauze

Traumele nazale declanșează adesea un episod de epistaxis. Factorii exteriori, precum o lovitură în față sau cei exteriori, cum ar fi iritația pe interiorul nasului provocată de frig, pot cauza hemoragie nazală.

Acestea sunt cele mai comune cauze ale epistaxisului, însă există și cazuri mai puțin frecvente, când hemoragia este provocată de inabilitatea sângelui de a se coagula, de anomalii ale vaselor de sânge sau de cancer nazal.

Simptome

În general, sângerarea se produce dintr-o singură nară. Atunci când hemoragia este abundentă, sângele poate țâșni din ambele nări. Sângele ingerat și ajuns în stomac poate cauza individului stari de vomă.

Pierderile excesive de sânge pot cauza amețeală, confuzie generală sau chiar leșin.

Cum puteți opri hemoragia?

Rămâneți calm.

Adoptați o poziție dreaptă a corpului.

Înclinați capul în față pentru a preveni ingerarea sângelui.

Țineți nările apăsate timp de 10 minute.

Leave a Reply