Irosim mai multă mâncare decât se credea anterior
Mexican food

Într-o lume a contrastelor, în care multe state din lume se confruntă cu rate uriaşe ale obezităţii, iar altele cu problema lipsei alimentelor, cercetătorii atrag atenţia: rispim mai multă mâncare decât credeam iniţial.

Un nou studiu alarmant realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburg relevă faptul că aproximativ 20% din mâncarea disponibilă se risipeşte prin aruncare sau chiar supraalimentare. Oamenii consumă cu 10% mai multe alimente decât au nevoie, spune cercetarea, în timp ce 9% dintre acestea sunt aruncate la gunoi.

Deşi la nivel teoretic se fac eforturi pentru a reduce risipa de alimente, dacă acestea s-ar pune în practică, accesul la hrană al întregii populaţii a planetei ar fi îmbunătăţit.

Specialiştii au analizat datele oficiale puse la dispoziţie de Organizaţia Alimentaţiei şi Agriculturii Naţiunilor Unite, şi după mai bine de zece etape analizate, de la recoltarea şi creşterea culturilor, la consumul de alimente, au tras o concluzie îngrijorătoare: populaţia aruncă mai multă mâncare decât s-a estimat anterior.

Aproximativ 2,1 miliarde de tone din culturi se pierd din cauza ineficientei în producţie sau a supraalimentării, ceea ce însumează aproape jumătate din numărul acestora.

În ceea ce priveşte consumul de produse animale, producţia în acest sector este considerată cea mai ineficientă, cu pierderi de până la 78%. La nivel global sunt produse 240 milioane de tone de carne, lactate sau ouă, această etapă fiind responsabilă pentru 40% din totalul risipei de alimente.

În urma publicării studiului, cercetătorii fac un apel la populaţia lumii să fie mai atentă la propriile nevoi nutriţionale, să consume mai puţine produse animale şi să facă toată eforturile pentru a reduce risipa de alimente.

 

Leave a Reply