România are cei mai puţin angajaţi în cultură

Este oficial: ţara noastră are cel mai scăzut număr de angajaţi în domeniile culturale din Europa, potrivit unei cercetări Eurostat dată publicităţii miercuri.

Dintre statele Uniunii Europene, România are o cotă de 1,2% angajaţi în cultură, spre deosebire de 4,4%, cea mai mare cotă înregistrată de Luxemburg.

În ultimii ani, începând din 2011, numărul celor angajaţi în domenii de cultură a crescut considerabil, cu peste 400.000 mai multe joburi existente la nivelul Uniunii Europene în 2015. În acelaşi an, în Europa se înregistrau aproximativ 6,5 milioane de angajaţi în domenii culturale, ceea ce însumează aproape 3% din numărul total de angajaţi la nivelul statelor membre.  Dintre aceştia, aproximativ două milioane erau scriitori sau artişti, iar jumătate dintre aceştia lucrau pe cont propriu, în proiecte de freelance sau ca angajaţi singulari la companiile din Europa.

Studiu desfăşurat de Eurostat a analizat şi nivelul de educaţie al angajaţilor din domeniile culturale din Uniunea Europeană. Aşa cum era de aşteptat, mai mult de jumătate dintre aceştia, într-un procent de peste 60%, aveau o educaţie terţiară, adică aveau studii superioare de lungă durată. Aceste cifre reprezintă aproape dublul celor angajaţi în toate celelalte domenii de muncă, doar 33% dintre ei fiind absolvenţi ai învăţământului de lungă durată.

Cercetarea a mai dezvăluit că cei mai mulţi angajaţi în domenii culturale din Europa sunt în Luxemburg, cu 4,4% din totalul celor care lucrează, tara fiind urmată de Estonia şi Suedia, cu câte 4,1%, dar şi Finlanda, cu 4%. România se afla pe ultimul loc în clasament, la mică distanţă de Slovacia, cu 2%, sau Portugalia şi Bulgaria, cu câte 2,3%.

 

Leave a Reply