Suedia

Suedia are o nemulţumire cel puţin ieşită din comun: încasează prea multe taxe. Guvernul suedez spune că oamenii şi companiile plătesc mai mult decât ar fi nevoie.

Reprezentaţii Guvernului au declarat că au în acest moment un surprlus de 85 miliarde de coroane în buget. Aproape jumătate din această sumă vine din plăţile prea mari pentru taxe.

 

Suedia ar vrea să returneze o parte din bani celor care au contribuit prea mult la buget anul trecut.

Oficialii suedezi spun că surplusul bugetar vine ca urmare a dobânzilor, pentru că populaţia plăteşte mai mult decât e nevoie. Aceşti bani produc o dobândă consistentă. Oficialii vor să descurajeze plata taxelor prea mari.

 

Aceste plăti sunt consecinţa programului de stimulare a inflaţiei pe care Suedia l-a demarat acum doi ani. Analiştii financiari spun că nu au prevăzut această consecinţă, iar acum trebuie să ia măsuri cu privire la acest excedent.

Datorită dobânzii de peste 0,5% pe an, mulţi locuitori din Suedia folosesc aceste conturi pentru a-şi păstra economiile personale.

În timp ce alte ţări s-ar declara mulţumite de un excedent bugetar, autorităţile din Suedia spun că acesta le va costa aproape 800 de milioane de coroane anul acesta.

Suma este mai mare decât dacă Guvernul s-ar fi împrumutat de pe piaţa financiară.

Un astfel de caz s-a înregistrat şi în Elveţia, în urmă cu doi ani.

Dobânzile negative creează de obicei probleme birourilor de datorii, care sunt nevoite să găsească soluţii de finanţare mai viabile.

Specialiştii spun că acest lucru poate duce în cele din urmă şi la o anumită incertitudine bugetară şi în programele de finanţare.

Leave a Reply