Rusia se concentreaza pe dezvoltarea forțelor secrete: Se pregătește oare Putin pentru un potențial război cibernetic?

Ministrul rus al Apărării, Serghei Soigu a recunoscut, joi, că serviciile secrete de informație ale Rusiei sunt puternic implicate într-o acțiune de propagandă elaborată și eficientă.

Diplomatul a recunoscut pentru prima dată că amploarea eforturilor Rusiei de a dezvolta mai multe unități specializate a fost demarată în cazul necesității de prevenire a unui potențial război cibernetic.

Cu toate acestea, declarația urmează acuzațiile lansate de unele state din Occident care ar fi condamnat presupusele atacuri cibernetice efectuate de Rusia.

Atât Rusia, cât și SUA au investit resurse importante în timpul războiului rece în gestionarea unei propagande puternice, menită să influențeze opinia publică și să promoveze ideologii distincte.

“Avem trupe secrete cu mult mai eficiente și mai puternice decât fostul nostru departament de propagandă”, a declarat Soigu în fața unor miniștrii ruși.

Keir Giles, un expert în probleme militare rusești, a avertizat guvernul american că acest “război cibernetic”, realizat de Rusia are o magnitudine mai impresionantă decât activitatea acelor hackeri clandestini pe care se concentrează majoritatea guvernelor.

“Scopul principal este de a controla informațiile, indiferent de situație”, a subliniat Giles.

In plus, expertul spune că rușii au transformat așa-numitul “război cibernetic” într-o prioritate după conflictul cu Georgia, în 2008.

Aceste echipe specializate sunt create “pentru a proteja interesele departamentului național de apărare și de a lupta împotriva activităților desfășurate în sfera informațională”.

Potrivit diplomatului rus Vladimir Samanov, conflictul informațional reprezintă doar o mică parte a conflictului general.

Leave a Reply