Intuiţia

Intuiţia este elementul cheie în definiţia inteligenţei, spun cercetătorii.

Un director de la Institutul pentru Dezvoltare Umană spune că marea diferenţă între oameni şi restul speciilor este chiar aceasta.

Poate ne-am întrebat de multe ori ce înseamnă acel „nod în gât” sau „fluturaşi în stomac” atunci când suntem puşi într-o situaţie care ne stimulează.

Ei bine, este intuiţia, cea mai înaltă formă de inteligenţă, conform savanţilor. De obicei o simţim ca pe o senzaţie de nod în gât sau în plexul solar, de unde şi expresia de „gut feeling”.

Gerd Gigerenzer spune că oamenii procesează informaţiile cu ajutorul intuiţiei

Autorul cărţii „Gut Feelings” şi un mare promotor al dezvoltării intuitive, Gigerenzer spune că inclusiv în cercetare, intuiţia joacă un rol decisiv.

El explică faptul că în munca sa, se întâmplă să mai aibă bănuieli. Atunci când pleacă pe o anumită pistă, el nu ştie dacă e corectă sau nu. Trebuie să îşi asculte intuiţia şi să decidă apoi dacă urmează acea cale sau nu.

Desigur, şi factorul ştiinţific este foarte important, la fel şi experienţa. Dar intuiţia este elementul cheie în inteligenţa, spune el.

Intuiţia trebuie antrenată

La fel cum se întâmplă în general cu inteligenţa, şi aceasta trebuie antrenată. În momentul în care citim sau facem ceva care ne dezvolta armonios mintea şi creierul, atunci şi intuiţia se dezvoltă automat. Gerd Gigerenzer este adeptul dezvoltării multidisciplinare la nivelul intuiţiei. Acesta dă exemplu că atunci când face cercetare, resul elementelor se dezvoltă şi ele armonios.

Savantul îl citează pe Albert Einstein şi spune despre intuiţie că este un har de la Dumnezeu. Mintea raţională este servitor loial. Din păcate, în societate, am uitat de har şi onorăm servitorul.

Leave a Reply