Auschwitz

Femei şi copii de origine evreiască aşteaptă în şir indian pentru a intra în camerele de gazare – aceasta reprezintă una din ipostazele dezvăluite de o nouă serie de fotografii publicate de curând.

Fotografiile în alb şi negru înfăţişează locuinţa comandantului german Rudolph Hoss, care pentru a ascunde căsuţa, le-a ordonat soldaţilor săi să planteze mai mulţi copaci.

Cel puţin un million de evrei şi-au pierdut viaţa în lagărul de la Auschwitz în Polonia

Anul trecut, Papa Francisc a vizitat locaţia şi a fost fotografiat chiar lângă faimosul semn de la intrare ‘Arbeit macht frei’ – ‘Munca te va elibera’.

Armata lui Hitler a invadat Polonia în anul 1939 şi în doar câteva luni acesta a ordonat şi ridicarea lagărului de la Auschwitz-Birkenau în zona rurală a Poloniei.

Tabără era formată din trei zone: Auschwitz (zona de locuit), Auschwitz II Birkenau (tabăra de exterminare) şi Auschwitz III – Monowitz (tabăra de muncă).

Volumul în care au fost publicate fotografiile incredibile îi aparţine historicului Ian Baxter.

‘Aceste fotografii înfăţişează procesul de construire pas cu pas al clădirilor, inclusiv crematoriul.

Aceste clădiri au găzduit cea mai cunoscută maşina de ucis a tuturor timpurilor, iar multe dintre ele sunt în picioare şi azi’ – a mărturisit britanicul.

La scurt timp după eliberarea prizonierilor, tabăra a devenit un real simbol al Holocaustului, iar în prezent, activează ca şi muzeu.

Anul trecut, aproape două milioane de turişti au vizitat muzeul Auschwitz-Birkenau.

Potrivit Daily Mail, luna trecută, datele a 10.000 de comandanţi nazişti care au avut o contribuţie masivă în procesul de exterminare al evreilor au fost făcute publice.

Leave a Reply