numele

Numele este mai mult decât un apelativ. Se pare că avem trăsături specifice, în funcţie de nume.

Un nou studiu da o valoare de neimaginat numelui nostru. Specialiştii de la Universitatea din Ierusalim au vrut să vadă dacă felul în care arătăm are vreo legătură cu numele nostru.

Conform cercetărilor, oamenii pot să dea un nume unei fete pe care nu au mai văzut-o înainte.

Participanţii la studiu au fost selectaţi din Franţa şi Israel, tocmai pentru a vea şi o caracteristică variată din punct de vedere cultural.

În fiecare experiment, li se arăta o fotografie voluntarilor, după care erau rugaţi să aleagă un nume dintr-o listă de 5, care să corespundă cu fata. Procentul de succes a fost de 25-40%, mulţi dintre ei reuşind să nimerească numele corect.

Capacitatea de a intui numele cuiva este influenţată de cultură

În cadrul aceluiaşi experiment, cercetătorii au vrut să dacă dacă această calitate este asociată cu stereotipurile culturale. Ipoteza a fost dovedită în cadrul analizei, observând că francezilor le-a fost mai uşor să ghicească numele din fotografiile cu cetăţeni francezi. La fel s-a întâmplat şi în cazul israelienilor, care au avut dificultăţi în a asocia nume cu figuri franceze.

Ideea studiului a fost de a demonstra cât de mult contează normele culturale în dezvoltarea individului.

Autorii spun că suntem atât de obişnuiţi cu stereotipurile sociale, încât rezultatele studiului nu reprezintă neapărat o supriza. În mintea noastră, avem deja creat tiparul despre cum trebuie să arate o persoană. În momentul în care ne uităm spre alte categorii cultura-sociale, atunci inatmpinam dificultăţi de intuiţie.

 

 

 

Leave a Reply