prim ajutor

Un senator PNL propune ca programa şcolară să conţină cursuri de prim ajutor. Siminica Mirea a depus în Parlament un proiect de lege conform căruia elevii ar trebui să înveţe noţiuni elementare de prim ajutor.

Anul trecut, un proiect similar propus de Tudor Ciuhodaru a fost respins

Iniţiatoarea proiectului spune actuala pregătire a populaţiei în materie de prim ajutor este foarte precară. Acest lucru este cauzat de lipsa programelor, dar şi de ineficienţa celor deja existente.

Senatorul mai spune că aproape 0,5% din elevii din România ştiu să acorde primul ajutor sau au noţiuni teoretice. În ţările europene şi nu numai, educaţia în sănătate este obligatorie, spune aceasta în expunerea de motive. Până în clasa a 12-a, elevul învaţă în fiecare an noţiuni de prim ajutor.

 

Diferenţa dintre viaţă şi moarte este dată de cursuri de prim ajutor

Educaţia sanitară de la vârste mici ar putea creşte şansele de supravieturire ale unei persoane. Dacă românii ar avea cunoştinţe despre cum să intervină atunci când apare o urgenţă, şansele victimelor ar creşte considerabil. Până la sosirea ambulantei sau transportarea la spital, oricine ar trebuie să fie apt să dea primul ajutor.

Siminica Mirea spune că datele statistice sunt îngrijorătoare. 70.000 de oameni mor anual în România pentru că nu sunt resuscitaţi la timp.

Senatorul PNL spune că aceste cursuri trebuie introduse ca materie obligatorie în şcoala primară, sub titulatura de „Noţiuni de prim ajutor”.

Anul trecut, deputatul PSD, medicul Tudor Ciuhodaru a propus un proiect de lege asemănător. Acesta a fost însă respins de legislarura trecută.

 

Leave a Reply