salariile

Salariile românilor angajaţi în companii private vor creşte cu aproximativ 4,5%. Aceasta este estimarea unei firme de consultanţă şi audit din România.

Estimările specialiştilor de anul trecut erau de doar 3,6% în ceea ce priveşte creşterile salariale. Trendul pozitiv pe piaţa de muncă din România, însă, face ca majorările să fie mai mari decât s-a crezut intial.

Studiul a fost făcut de compania PwC România.

Reprezentanţii firmei spun că deciziile de majorare ale salariului minim la nivel naţional au dat tonul creşterilor salariale. Aşa se explică şi rata de creştere salarială.

Cele mai afectate sectoare sunt cele de distribuţie şi retail, acolo unde angajaţii primesc măriri mai des şi mai consistent.

Iniţiatorii studiului spun că există şi riscuri, însă.

Atunci când salariile nu sunt corelate cu performanţa, afacerea va avea de suferit

În acest sens, firmele trebuie să gândească dinainte programe şi indici de performanţă. Cu cât angajatul are un mediu propice pentru a se dezvolta şi a oferi mai mult, cu atât recompensarea trebuie susţinută.

Angajaţii din retail şi distribuitie se vor bucura de măriri salariale cu 5,6%, cu mult peste media din celelalte sectoare, de 4,5%. La polul opus se afla angajaţii din bănci, care vor avea cea mai redusă creştere, de 2,5%.

Acelaşi studiu mai arăta o rata crescută a încetării contractelor de muncă

Acest fenomen se poate explica prin dinamica muncii şi a preferinţelor angajaţilor de a lucra cu alte forme legale. Pe de altă parte, încetarea contractelor de muncă a dus şi la creşterea angajărilor din surse externe, companiile căutând oameni din afară organizaţiilor.

Studiul a fost derulat în primele două luni ale anului curent. La cercetare au participat 59 de companii din România, din diverse sectoare de activitate, precum retail şi distribuţie, bancar, farmaceutic, tehnologic sau industrial.

 

 

Leave a Reply