„Cuminţenia Pământului”

„Cuminţenia Pământului” nu va mai fi achiziţionată de statul român. Camera Deputaţilor a respins Ordonanţele prin care se dorea achiziţionarea operei de artă.

OUG 10 şi OUG 19, iniţiate de guvernul Ciolos anul trecut, au fost respinse marţi în Parlament. Sculptura nu va mai fi achiziţionata de statul român, coform votului deputaţilor.

Însuşi secretarul de stat în Ministerul Culturii a declarat că ordonanţele nu mai au putere legală. Acesta sugerat deputaţilor respingerea lor.

Cei care au donat pentru „Cuminţenia Pământului” îşi pot lua banii înapoi

Amendamentul la raportul privind respingerea ordonanţelor a fost adoptat în Comisia de Buget. Acesta le va permite celor care au donat să îşi recupereze banii după abrogarea actelor.

La începutul verii lui 2016, Guvernul Ciolos lansase campania „Brâncuşi e al meu”

Evenimentul îi îndemna pe români să doneze prin sms sau prin alte metode, pentru a avea o contribuţie la aducerea sculpturii în ţară.

Oficialii au făcut inclusiv un site dedicat, în ideea că cetăţenii vor strânge suma necesară pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”.

La sfârşitul campaniei s-au strâns mai puţin de 900.000 de euro. Autorităţile din Cultură îşi doreau să se adune în jur de 6 milioane de euro din donaţiile românilor. Împreună cu cei 5 milioane alocaţi de Guvern, aceştia îşi doreau să ajungă la suma de 11 milioane de euro, atât cât costă opera lui Brâncuşi.

Campania „Brâncuşi e al meu” a împărţit tara în două. Romanii au avut păreri foarte puternice, fie pro sau contra operei de artă. Timp de câteva luni, campania a ţinut prima pagină a ziarelor şi a emisiunilor radio TV. De asemenea, au fost aduse în discuţie teme demult uitate de români: cultură, indentitatea naţională şi responsabilizare culturală.

 

 

Leave a Reply