Paştele

Anul acesta, Paştele ortodox va fi sărbătorit în aceeaşi zi cu cel catolic. Deşi România este o ţară majoritar ortodoxă, şi comunitatea catolicilor este una semnificativă.

Diferenţele majore între cele două sărbători se fac în postul premergător Paştelui.

În timpul postului, creştinii catolici pot să consume orice fel de alimente, cu excepţia a două zile. Prima este prima miercuri din post, denumită Miercurea cenuşii. Atunci se ţine post negru. A doua zi de abstinenţa totală la mâncare este Vinerea Mare.

Pe de altă parte, unii preoţi catolici sunt destul de permisivi în ceea ce priveşte postul alimentar. Ei spun că oamenii nu ar trebui să îşi forţeze limitele în aceste două zile dacă organismul nu le permite. ÎI îndeamnă pe crediciosi să pună accent mai mult pe postul interior şi curăţirea sufeltească decât pe cel alimentar. Cu toate acestea, dacă pot renunţa la carne, este ideal, mai spun aceştia.

Pregătirea pentru Paştele ortodox presupune cel mai dur post din an

Spre deosebire de cel catolic, postul ortodox este mult mai dur din punct de vedere alimentar. Credincioşii nu au decât două dezlegări la peşte de-a lungul celor 6 săptămâni de post, de Florii şi de Bunavestire. Teoretic, postul se termină după duminica Floriilor. Practic, însă, mai urmează încă o săptămână de post aspru în Săptămâna Mare.

Postul marchează o perioadă de interiorizare, cu mai puţin accent pe latura alimentară

Oricât de multe ar fi diferenţele între cele două posturi, un lucru este comun. Atât în credinţa ortodoxă cât şi în cea catolică, postul trebuie privit mai profund. Este un eveniment foarte important, dincolo de restricţiile de ordin alimentar. Presupune interiorizare şi renaştere profundă.

 

 

 

Leave a Reply