firme

Înregistrarea de firme a scăzut considerabil la începutul anului. Doar în luna ianuarie, românii şi-au deschis cu o treime mai puţine companii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Această tendinţă a fost cauzată de instabilitatea economică şi social-politica, spun specialiştii. Lipsa de viziune şi de prevenţie în activităţile de control ale statului, dar şi accesul la finanţarea naţională şi euopeana sunt printre cele mai frecvente motive.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a publicat datele oficiale. În prima lună a anului s-a înregistrat cel mai mic număr de firme sau PFA-uri, aproape 5.500.

Scăderea este de aproximativ 40 de procente faţă de luna ianuarie a anului trecut.

Doar 900 de firme noi au fost deschise în Bucureşti

Comparativ cu anul 2016, scăderea este una considerabilă, cu 500 de companii. Este cel mai mic număr de noi afaceri din Capitala înregistrat în ultimii 8 ani.

În topul judeţelor cu cele mai mari scăderi ale firmelor se afla Vrancea şi Caras Severin. Singurul judeţ care a înregistrat o uşoară creştere în România este Tulcea.

Cele mai afectate domenii sunt cel financiar şi de asigurări, dar şi administraţia publică

Pe lângă acestea, asigurările sociale din sectorul public, dar şi asistenta socială şi sănătatea au suferit scăderi majore. Nici domeniul IT nu stă mai bine, înregistrând o scădere de peste 36%.

Preşedintele CNIPMMR spune că principala cauză este lipsă de susţinere a antreprenoriatului. Florin Jianu a declarat că aceasta este o adevărată dramă a economiei româneşti. Autorităţile ar trebui să conştientizeze acest lucru şi să ia măsuri pentru că mediul economic din România să se dezvolte corespunzător.

 

 

 

 

Leave a Reply