Sună ciudat, dar acum îți poți testa furia online.

Vezi un titlu enervant, deschizi știrea, scanezi rapid primele paragrafe și îți este mai mult decât suficient ca să realizezi că ai de-a face cu o poveste teribilă.

Primul instinct este să te îndrepți fulgerător spre secțiunea de comentarii, degetele parcă te mănâncă în așteptarea de a-ți revărsa furia în stare pură asupra tastaturii.

Așteaptă un moment! Trage aer adânc în piept – este timpul pentru un test!

Acesta este noul tool pe care un site de știri din Norvegia îl pune cititorilor săi la dispoziție.

Probabil v-am stârnit curiozitatea și vă întrebați deja cum funcționează.

Ei bine, oricine dorește să comenteze este obligat să răspundă unui mini-quiz online, format din trei întrebări cu răspunsuri multiple.

Întrebările sunt destul de simple și au o legătură evidentă cu articolul.

De exemplu, iată întrebările pentru un articol tradus de Google, care se numește „Concurența Facebook-ului: un nou super tool de căutare – ar trebui să fii ingrijorat?”

https-%2F%2Fblueprint-api-production.s3.amazonaws.com%2Fuploads%2Fcard%2Fimage%2F401125%2Ffa68d4e5-6e62-4b54-8db5-c975997b7720

Într-un interviu cu editorul șef al ziarului norvegian NRK, acesta a dezvăluit motivele din spatele chestionarelor: „Dacă petreci sub 15 secunde asupra unui articol, comentariul tău este irelevant.”

Pare o abordare corectă. Ce ai fi putut înțelege în acele 15 secunde? Cel mai probabil nimic, ești doar un instigator care caută să-și reverse frustrările.

Așadar, în loc să umpli secțiunea de comentarii cu mesaje pline de ură, teorii ale conspirației și insulte, mai bine ți-ai aloca timp să citești articolul și să îl înțelegi cu adevărat. Abia apoi poți veni cu un comentariu avizat.

Media norvegiană pare foarte determinată în a pune capăt abuzurilor din sfera online și ia măsuri serioase în această direcție.

Poate că nu ar fi rău ca și România să-i urmeze exemplul cât de curând.

Leave a Reply