roscati Parkinson

Persoanele roşcate au mai multe şanse de a dezvolta boala Parkinson

Potrivit unui studiu recent, o echipă de oameni de ştiinţă au descoperit ca aceleaşi gene care le atribuie persoanelor roşcate un risc mai crescut de a face cancer de piele sunt responsabile şi pentru declanşarea bolii Parkinson.

Se pare că mutaţia care conferă părul roşcat şi pielea ultrasensibilă la soare, cunoscută sub denumirea de mc1r, este capabilă să afecteze şi anumite zone ale creierului.

Mc1r, cunoscut şi sub numele de ‘hormonul dragostei’, în momentul în care se răspândeşte în anumite zone ale creierului, devine o armă menită să atace toxinele generatoare de Parkinson.

Acelaşi studiu mai arată că persoanele diagnosticate cu această boală teribilă au un risc foarte scăzut de a dezvolta alte tipuri de cancer, cu excepţia melanomului (cancer de piele).

În schimb, persoanele diagnosticate cu melanom, vor deţine un risc mai mare de a dezvolta Parkison.

Analizând această legătură dintre cele două boli, medicul Xiqun Chen s-a focusat pe modul în care gena melanomului afectează creierul.

Chen şi echipa să s-au concentrat pe substantia nigra – o regiune foarte mică a creierului afectată de toxinele specifice bolii Parkinson.

Mai precis, aceştia au analizat modul în care hormonul dragostei afectează neuronii dopaminergici.

Rozătoarele pe care le-au folosit în timpul experimentului, care posedau gena melanomului, produceau mult mai puţin neuroni dopaminergici.

Odată cu trecerea timpului, aceste rozătoare au început să se deplaseze din ce în ce mai greu iar nivelul de dopamină era din ce în ce mai scăzut.

Leave a Reply