Poate că toate aceste gadget-uri inteligente pe care le utilizăm zi de zi ar trebui să ne alarmeze.

Visul hackerilor constă într-o tehnologie de ascultare atât de bine pusă la punct, încât aceștia ar putea avea acces la toate dispozitivele noastre.

Când am citit fragmentele publicate de Wikileaks, „îngropate” adânc în Vault 7, un tezaur de presupusa activitate de hacking desfășurată de CIA, ceea ce m-a lovit nu a fost faptul că CIA construiește și sprijină anumite activități și instrumente de hacking.

Ceea ce este cu adevărat înfricoșător este modul în care hackerii din interiorul și în afara CIA utilizează cele mai performante tehnologii de ascultare, alimentate la toate dispozitivele noastre.

Uitați de ideea aceea ciudată că hackerii sunt niște drogați care trăiesc într-un subsol obscur și de întrebările infantile de genul: „oare poate să-mi spargă Windows-ul?”.

Gama de operare a hackerilor este acum la fel de vastă precum sunt viețile noastre digitale. CIA (sau contractorii lor) pot avea acces absolut peste tot: mașini, televizoare și restul device-urile conectate la internet, denumite generic de CIA „internetul obiectelor”.

Ultima categorie cuprinde atat de multe dispozitive încât nu este nevoie să le mai menționăm: termostat, mașina de spălat, frigider, pe scurt orice are un cip, un sistem de operare și este conectat la internet este o posibilă țintă de atac.

CIA ne spionează chiar în confortul caselor noastre, iar noi continuăm să ne bucurăm când vedem că a mai fost lansat un gadget de ultimă generație. Sună puțin ironic.

În general, fișierele publicate de Wikileaks dezvăluie vulnerabilitățile iOS, Android și Windows, care sunt deseori exploatate de către autoritățile americane pentru a avea acces la dosarele suspecților în diferite cazuri.

De asemenea, Wikileaks a oferit detalii cu privire la unele metode folosite de CIA pentru a avea acces la informațiile stocate pe smartphone-urile noastre, precum și soluții de a decripta mesajele trimise prin intermediul WhatsApp, Signal, Telegram, etc.

Leave a Reply