Se pare că „Marțianul” a avut dreptate cu privire la un singur lucru: cartofii pot crește pe Marte.

Cel puțin, arată promițător conform ultimelor rezultatele ale unui experiment efectuat de Centrul Internațional al Cartofilor (CIP), care, apropo, există cu adevărat.

Nu, cercetătorii nu au zburat cu un cartof în spațiu. L-au pus într-un dispozitiv închis ermetic umplut cu pământul cel mai asemănător cu solul marțian, identificat într-un deșert din Peru.

Apoi, au imitat nivelurile de temperatură, presiune atmosferică, oxigen și dioxid de carbon de pe Marte.

Și a funcționat. Felicitări! Piure de cartofi pentru toată lumea!

Proiectul a fost propus de o echipă de oameni de știință de la Universitatea de Inginerie si Tehnologie (UTEC) din Lima, Peru, și a fost realizat cu ajutorul celor de la NASA Ames Research Center.

Deși nu este o noutate că aceste plante erbacee se pot dezvolta pe sol marțian, este interesant de știut că pot crește în condiții atmosferice aspre.

“Cultivarea cerealelor în condiții asemănătoare cu cele de pe Marte este o fază importantă a acestui experiment,” a declarat unul dintre cercetători.

“În cazul în care culturile pot tolera condițiile extreme la care sunt expuse în dispozitivele ermetice, au o șansă extraordinară să crească pe Marte. Vom face mai multe runde de experimente pentru a afla ce soiuri de cartofi se dezvoltă cel mai bine.”

Și, întrucât cartofii au un număr mare de calorii (mai ales cei prăjiți), vor reprezenta hrana perfectă pentru a susține un astronaut plictisit de conserve.

Cu toate acestea, rămâne un mister dacă cercetătorii vor apela sau nu la Vicodin.

Leave a Reply