jumătate

Mai mult de jumătate din mâncarea care ajunge pe mesele europenilor conţine pesticide. În unele cazuri, acestea depăşesc limita legală, conform studiilor.

În ceea ce priveşte fructele şi legumele, şi ele sunt contaminate.

Concluziile alarmante se găsesc într-un raport al Autorităţii Naţionale Fitosanitare.

Experţii atrag atenţia asupra importanţei spălării corespunzătoare a fructelor şi legumelor. Un simplu jet de apă nu este suficient pentru a îndepărta cantitatea de chimicale din alimente.

 

Doar anul trecut, jumătate din fructele analizate conţineau pesticide

Unele dintre acestea chiar au depăşit limita legală.

În 2016, laboratorul Autorităţii a studiat peste 1000 de probe. Expertii au vrut să vadă ce conţin fructele, legumele şi cerealele produse în România.

Un sfert din legume erau contaminate, iar câteva depăşeau limita maximă. Fructele erau contaminate cu pesticide în proporţie de 50%. Doar şase fructe din cele analizate au prezentat valori peste maximele admise de pesticide.

Autorităţile le cer agricultorilor pesticide naturale

Raportul este foarte important, mai ales în contextul în care parlamentarii europeni militează pestru pesticidele naturale. Nu este prima oară când acest aspect cu privire la agricultori este luat în discuţie în Parlamentul European.

La nivelul Uniunii Europene, câteva dintre chimicalele folosite la scară largă au fost interzise. Prin urmare, agricultorii au fost nevoiţi să găsească alte metode de conservare a producţiei.

Există 520 de astfel de pesticide care se folosesc în întreaga Europă. Cel puţin 62 dintre ele prezintă criterii de intrerzicere imediată, conform normelor în vigoare.

În ciuda acestui lucru, în România pot fi încă folosite, întrucât producătorii de fructe şi legume au derogare de la stat.

 

Leave a Reply