Veneţia

Veneţia se poate scufunda în decurs de un secol, spun specialiştii. Oraşul plutitor riscă să devină „oraşul scufundat”.

Nu mai puţin de 33 de zone din întreaga Italie s-ar putea scufunda.

Experii în protecţia mediului spun că schimbările climatice sunt mai agresive ca niciodată. Ei estimează că Marea Mediterană va creşte cu 140 de centimetri până în anul 2100.

Creşterea este un accentuată, cauzată de încălzirea gobală. În ultimii 1000 de ani nivelul mării a crescut, însă doar cu 30 de centimentri şi într-un interval de timp de 10 ori mai mare.

Veneţia ar putea fi înghiţită de ape

Acesta este semnalul de alarmă tras de oamenii de ştiinţă. Dacă nu se va face nimic pentru a stopa încălzirea globală, mai multe regiuni din ţară vor avea de suferit.

Experţii din cadrul Institutului italian de Geofizica şi Vulcanologie trag un semnal de alarmă cu privire la schimbările climatice.

Oamenii de ştiinţă au studiat pietrele de moară de pe coasta Mării Mediterane, descoperind astfel că 33 de zone sunt în pericol de scufundare.

Pietrele de moară erau folosite pentru măcinarea cerealelor şi măslinelor.

Acestea sunt nişte roci circulare, iar în urmă cu mii de ani au fost folosite de predecesorii italieni în gospodărire. Cercetătorii le-au analizat într-un studiu compelx şi au încercat să vadă astfel cum şi cât s-a schimbat nivelul mării.

Rezultatele nu sunt deloc îmbucurătoare pentru italieni.

Versilla din Toscana, Fiumicino din Lazio, dar şi  zone din jurul Cătăniei sunt în pericol de scufundare în următoarea sută de ani, spun specialiştii.

 

Leave a Reply