penitenciare

Cei care se plâng de condiţiile din penitenciare au, în sfârşit, şi o veste bună. Senatul a adoptat proiectul de lege care permite scurtarea pedepselor în funcţie de condiţiile de detenţie.

Cei care nu beneficiază de cel puţin patru metri pătraţi în închisoare sau execută pedepse în condiţii de supraaglomerare vor fi compensaţi. ŞI nu oricum, cu cu zile scăzute din pedeapsa pe care o au de savarasit.

Pentru fiecare 30 de zile de închisoare în condiţii mai puţin optime, se scad 3 zile din pedeapsă.

Supraaglomerarea din penitenciare rămâne în atenţia Guvernului

Proiectul de lege a aparaut de pe vremea când la Justiţie era Raluca Prună. Abia luni acesta a fost discutat şi aprobat, ulterior, în Senatul României.

Calcularea pedepsei executate se face în funcţie de regimul în care este încadrat deţinutul. Astfel, se iau în caclul măsurile compensatorii pentru cei aflaţi după gratii care nu beneficiază de condiţii corespunzătoare.

Pentru fiecare perioadă de 30 de zile, indiferent dacă sunt consecutive sau nu, se adaugă incă 3 zile care se consideră executate, conform noului act normativ.

Condiţii necorespunzătoare se consideră cazarea unui spaţiu mai mic sau egal cu 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut. Suprafaţa se calculează excluzând grupul sanitar şi spaţiile de depozitare din cameră.

Prevederea nu se aplică celor care au fost deja despăgubiţi de CEDO sau de instanţele din România pentru condiţiile improprii din penitenciare.

Tot în şedinţa de Senat de luni, UDMR a depus un amendament care predevea ca persoanele care au săvârşit infraciuni cu violenţă să aibă un regim de detenţie diferit. Amendamentul a fost respins de senatorii prezenţi în sală.

Decizia finală cu privire la noul proiect de lege va fi luată de Cameră Deputaţilor.

 

Leave a Reply