Se pare că orice încercare disperată a parintilor de își „apăra” adolescentii de conținuturi dăunătoare pe internet eșuează lamentabil.

Nu există niciodată momente de plictiseală pe internet, mereu găsești câte ceva de făcut, mai ales daca esti un adolescent cu simțul umorului și mult timp liber.

Nu-ți plac filtrele Snapchat care te transformă în câine? Atunci poți să pierzi timpul pe Reddit sau căscând gura pe Facebook, Instagram, și așa mai departe.

Dar, uneori, distractia de termină abrupt, și toată lumea începe să se întrebe (din nou) dacă internetul este sau nu un loc prea periculos pentru copii.

Părinții fac multe griji cu privire la pericolul digital și expunerea la pornografie a copiilor si adolescentilor.

Adolescentii, bininteles, contraatacă, considerând de multe ori că părinții lor sunt exagerati.

În timp ce există o mulțime de motive de panica, dacă stăm să analizam atent cele mai grave scenarii petrecute în mediul online, un nou studiu sugereaza ca impulsul parintilor de a îsi proteja copiii de experiente proaste on-line s-ar putea să nu fie cel mai eficient și inteligent pas.

„Este nebunește să vedem cât timp, efort și bani investesc părinții pentru a isi proteja copiii în mediul online, si nici macar nu avem certitudinea ca functioneaza cu adevărat.”

Cercetatorii britanici au intervievat 515 adolescenti si parintii lor cu privire la filtrele de internet concepute pentru a bloca experientele cu un conținut deranjant și interacțiunile on-line cu strainii.

Chiar dacă cei patru mari furnizori de servicii de internet din Marea Britanie folosesc filtre în mod implicit, doi din sase adolescenti au declarat ca au avut cel puțin o experiență negativă semnificativă în online.

Rezultatele ar trebui să ne determine să reconsideram eficienta filtrelor de securitate.

Adolescentii, cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, au raportat cel mai frecvent că au fost contactati de persoane străine, care le-au propus să se imprietenească.

De asemenea, s-au plâns că altcineva le-a folosit parola pentru a avea acces la informațiile personale.

Alte experiențe negative au inclus presiunea din partea unor persoane de a trimite fotografii indecente și senzația de disconfort după ce au vizualizat, fara voia lor, continuturi de natură sexuală.

Leave a Reply