prinţ saudit Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump şi Prinţul Saudit Mohammed bin Salman au avut parte de prima lor întâlnire oficială la Casa Albă.

Prinţul Mohammed este fiul moştenitor al Regelui Abdullah bin Abdulaziz al-Saud şi Ministrul Saudit al Apărării.

Potrivit agenţiei de presă Saudi, scopul vizitei lui bin Salman este de a ‘fortifica relaţiile bilaterale dintre cele două state şi aspectele regionale de interes comun’.

Aceasta este cea mai importantă vizită oficială onorată de un membru regal de origine saudită la Casa Albă de când Donald Trump şi-a asumat victoria asupra Biroului Oval.

Reprezentanţii Casei Albe au refuzat să ofere detalii legate de întâlnirea celor doi lideri

Ceea ce ştim sigur este că prinţul şi omologul său american au discutat despre preţurile la energie la nivel mondial, despre conflictele militare din Siria, Irak, Libia şi Yemen, acolo unde coaliţia arabă împreună cu armata americană se luptă cu trupele de rebeli de mai bine de doi ani.

Arabia Saudită face parte dintr-o coaliţie militară suportată financiar de Guvernul American, care are ca şi scop principal izgonirea organizaţiei teroriste ISIS din Siria.

Potrivit unor surse de la Casa Albă, relaţia dintre Regatul Arabiei Saudite şi SUA devenise cam tensionată în timpul administraţiei Obama, deoarece fostul preşedinte american a încheiat o înţelegere nucleară cu preşedintele Iranului.

Liderii Regatului şi-au exprimat optimismul în ceea ce priveşte rezumarea colaborării cu Statele Unite şi cu administraţia lui Donald Trump, în special pentru a limita influenţa Iranului în regiune.

Arabia Saudită este cel mai mare cumpărător de arme produse în America şi, totodată, liderul mondial al industriei petroliere.

Leave a Reply