eco-vignete

Timbrul de mediu e istorie… şi nu prea. Ministerul Mediului vrea să introducă eco-vignete.

Oficialii de la Mediu vor ca toate maşinile înmatriculate în ţara noastră să fie diferenţiate în fuctie de norma de poluare. Acestea vor avea obligatoriu un abţibild pe parbriz care le va permite autorităţilor să ştie de la bun început ce fel de maşină este în trafic.

Normele privind stickerele de mediu vor fi decise prin OUG, la sfârşitul lunii martie, susţin jurnaliştii de la Mediafax.

Dacă proiectul de lege va trece în forma propusă, până în 2019 toate maşinile vor fi colantate.

Toate maşinile vor avea în scurt timp eco-vignete

Toate service-urile care fac ITP vor fi obligate să lipească pe parbrizele maşinilor stickere care să indice norma de poluare.

Astfel, autoturismele vor avea abţibilduri în culori diferite pentru fiecare nivel de poluare, de la non-euro la maşini electrice şi hibrid.

Preţul acestora va fi în jurul a 5 lei şi se va plăti la service-ul care face Inspecţia Tehnică Periodică.

După 2019, primăriile vor putea limita accesul maşinilor poluante în centrul oraşelor

În funcţie de norma de poluare, autorităţile locale vor putea limita sau chiar interzice accesul maşinilor care poluează excesiv. Acestea nu vor mai fi lăsate să intre în anumite zone din oraş, în ariile naturale protejate sau chiar în zonele verzi.

Şoferii care vor vrea neapărat să îşi folosească autoturismul personal în aceste zone vor trebui să plătească un abonament lunar sau o taxă de poluare către bugetul local.

Zonele vor fi monitorizate video, iar cei care nu plătesc ar putea fi amendanti, pe sistemul rovignetelor.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a spus că acest proiect ar reprezenta salvarea infrastructurii în marile oraşe. De asemenea, a afirmat că s-ar bucura dacă ar exista mai multe alternative pentru ca oamenii să fie stimulaţi să îşi lase maşina acasă sau la intrarea în oraş.

 

Leave a Reply