ora de vară

Ca în fiecare primăvară, românii se pregătesc să dea ceasurile înainte. Vom dormi mai puţin, însă zilele ni se vor părea mai lungi odată ce trecem la ora de vară.

Primăvara vine cu multă bunădispoziţie şi readucerea la viaţă a naturii, dar şi a organismului. Ultimul stres la care ne supunem corpul îl reprezintă schimbarea orei, la sfârşitul lunii martie.

Românii vor trece la ora de vară în ultima sâmbătă a lunii

România va trece la noul orar în noaptea de 25 spre 26 martie. Atunci, ora 3 va deveni ora 4, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră în minus. Ziua de duminică, 26 martie, va fi cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore.

Conceptul schimbării orarului a luat naştere în 1895. Atunci, savanţii vremurilor susţineau că oamenii ar trebui să profite de lumina soarelui cât mai mult. În acest fel, activităţile din timpul zilei se desfăşurau pe lumina naturală, iar productivitatea era crescută.

Lumina naturală este cel mai bun stimulator al tonusului. Are beneficii uriaşe, atât din punct de vedere fizic, cât şi pshihologic.

În plus, consumul de energie electrică este scăzut în timpul orarului de vară.

În România, ora de vară a fost implementată în 1932

A fost, însă, o perioadă în care ţara noastră a suspendat această practică. Timo de 36 de ani, până în 1979 s-a mers pe un singur orar pe parcursul întregului an.

În 1997, România s-a alăturat celorlalte ţări europene care trec la ora de vară. Toate statele fac acest lucru în ultimul weekend al lunii martie.

 

 

 

Leave a Reply