mancarimea

Cercetatorii au constatat ca soarecii, la fel ca si oamenii sau maimuțele, vor începe să se scarpine dacă vad pe altcineva scarpinandu-se in preajma lor.

Acest studiu este prima dovada a faptului ca “mancarimea este contagioasa din punct de vedere social” la rozătoare, au conchis cercetatorii.

“Șoarecii au primit senzația de mâncărime atunci când au observat cum ceilalți șoareci se scarpinau. Acelasi lucru este valabil si pentru oameni”, a declarat conducatorul studiului, Zhoufeng Chen, cercetator in cadrul Universitatii Washington.

In ceea ce priveste fiintele umane, chiar și simpla menționare a `păduchilor` poate determina o persoană să simtă senzația de mâncărime, spun oamenii de știință.

Un alt studiu, efectuat in 2013, pe maimute, a notat de asemenea, cum primatele tind să înceapă sa se scarpine atunci când văd alte maimuțe facand asta.

Pentru a investiga acest comportament la soareci, Chen si colegii sai au pus soarecii in compania unor specimene bolnave, care sufereau de mancarime cronica. Un alt test a implicat derularea unui montaj cu un soarece care se scarpina.

În fiecare caz, observatorul a concluzionat declansarea aceluiasi comportament: subiectii au dezvoltat o tendinta imitativa de a reproduce gestul.

Atunci cand soarecii simteau senzatia de mancarime ca si cum ar fi reala, scanarea creierului rozătoarelor a aratat o crestere a activitatii unei structuri denumite nucleul suprachiasmatic (SCN), care controleaza procesele de adormire si trezire.

Pe masura ce soarecii urmareau procesul de `alinare a mancarimii` derulat de alte rozatoare, celulele din SCN au lansat o substanta chimica cunoscuta sub numele de peptidă, care eliberează gastrină.

Astfel, cercetatorii au identificat gastrina ca fiind un emițător-cheie de semnalizare a mancarimii intre piele si maduva spinarii.

Luand in considerare aceste date, ramane intrebarea: este oare senzatia de mancarime reala? Sau este pur si simplu un proces imitativ, pe care creierul uman il declanseaza in mod inconstient?

Leave a Reply