Prima carte de identitate electronică ar putea fi eliberată la jumătatea anului viitor. Ministrul de Interne spune că cetăţenii vor putea să acceseze mai uşor serviciile de stat.

Schimbarea cărţii de identitate nu va fi obligatorie, a mai declarat Carmen Dan. Aceasta a dorit să precizeze că persoanele nu vor putea urmărite prin intermediului cipului electronic, întrucât acesta este unul pasiv. Cu toate acestea, informaţii de despre cetăţeni vor putea fi furnizate de noua carte dacă este scanată cu echipament corespunzător.

Prin acest proiect, MAI doreşte să întărească măsurile de siguranţă cu privire la protecţia identităţii cetăţenilor.

Noua carte de identitate va putea fi folosită şi în locul cardului de sănătate

Autorităţile vor să facă viaţa mai uşoară cetăţenilor. Cel puţin la nivel teoretic. Aşa că ministrul de Interne a declarat că odată cu adoptarea noii cărţi, nu va mai fi nevoie să folosim cardul de sănătate. Toate datele cu privire la calitatea de asigurat vor fi acolo.

Pe de altă parte, fostul şef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate spun că sistemul nu va putea funcţiona aşa iniţial. Cu alte cuvinte, asiguraţii vor trebui să folosească în pararel atât cartea de identitate, cât şi cardul de sănătate, pentru cel puţin câţiva ani.

 

Şi copii până în 14 ani vor putea avea o carte de identitate

Singura diferenţă faţă de cele deja existente este ca acestea vor avea o valabilitate de doi ani, având în vedere faptul că fizionomia unui copil se schimbă foarte repede.

 

Dacă proiectul legislativ va fi pus pe masa parlamentarilor la timp, acesta ar putea fi implementat cu succes în cursul anului 2018. Carmen Dan spune că încă nu s-a stabilit un termen fix.

Nici costurile cu producerea noii cărţi nu sunt foarte clare, urmând a se face o analiză în acest sens.

Leave a Reply