Colectiv

Cazul Colectiv nu a fost uitat. Victimele incendiului cer magistraţilor că statul român să fie parte din proces şi să plătească daune răniţilor şi familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în incendiu.

Judecătorii au primit o cerere a acestora prin care solicită introducerea ca parte procesuală a satului. Victimele şi rudele celor care şi-au pierdut viaţa la Colectiv spun că autorităţile române se fac vinovate pentru felul în care au intervenit în acordarea primului ajutor în noaptea tragediei.

Avocaţii victimelor spun că statul român trebuie tras la răspundere. Aceştia afirma că Ministerul Sănătăţii nu a făcut tot ce îi stătea în putere pentru a salva răniţii.

Unii dintre apărători spun că nu a fost respectată Constituţia României, care prevede obligaţia ţării de a-şi apăra cetăţenii. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Ministerul Sănătăţii. La Spitalul de Arşi, de exemplu, nu funcţiona blocul operator care să acorde tratament corespunzător celor răniţi în incendiu.

 

Alţi avocaţi aduc acuzaţii şi mai grave autorităţilor. Aceştia spun că mulţi dintre răniţi au decedat, după ce Nicolae Banicioiu, ministrul Sănătăţii la acea vreme, a dat ordinul care nu a lăsat raitii să plece la tratament în străinătate.

 

„Statul nu şi-a făcut datoria faţă de victimele de la Colectiv”

Unul dintre apărători a spus că a cerut instanţei să verifice la Parchet dacă există dosare penale pe numele celor care au acordat ajutor după producerea tragediei. Nu se ştie deocamdată dacă există o cercetare penală deschisă în acest sens.

Victimele din Colectiv au cerut ca firma care a organizat concertul să fie şi ea parte din proces

În acest caz, însă, judecătorii au respins cererea.

În dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 4 s-au constituit parte civilă aproape 140 de persoane. Pe lângă acestea, mai sunt şi 11 spitale şi 5 instituţii.

Pronunţarea magistraţilor a fost amânată pentru dată de 4 aprilie.

Leave a Reply