Preşedinte turc Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că va continua să îi numească ‘nazişti’ pe câţiva lideri europeni atâta vreme cât şi ei îl vor numi ‘dictator’.

‘Cum vine asta? Voi aveţi voie să îl numiţi pe Erdogan dictator, dar noi nu avem dreptul de a vă numi pe voi <<fascişti>> şi <<nazişti>>?’ a declarat Recep Tayyip într-un interviu acordat pentru CNN Turcia şi Kanal D.

Relaţia dintre Turcia şi organizaţiile mondiale din Europa au devenit extrem de tensionate la scurt timp după ce ambasadorii turci au încercat să promoveze referendumul organizat de preşedinte.

Guvernul de la Ankara spune că strategia sa politică îi deranjează pe nemţi deoarece le aduce aminte de regimul nazist.

Cancelarul Angela Merkel a calificat comportamentul preşedintelui drept unul ‘inacceptabil’, la scurt timp după ce omologul sau turc a acuzat-o de ‘masuri naziste’.

‘Ma acuza şi apoi mă numesc şi <<dictator>>. Aşa că voi continua să mă adresez în aceşti termeni’, a adăugat liderul de stat.

Miercuri, Tayyip i-a avertizat pe europeni că vor ajunge să nu se mai simtă în siguranţă pe strada iar criză dintre guvernul de la Ankara, Olanda şi Germania pare să se adâncească din ce în ce mai mult.

Preşedintele german Frank Walter Steinmeier l-a avertizat pe preşedintele turc să ‘inceteze cu aceste comparaţii, care implică nazismul’, deoarece îi va determina pe aceia care vor un parteneriat cu Turcia să rupă orice legătură.

Se spune că Erdogan şi Walter Steinmeier erau ‘prieteni’ în trecut, fapt ce poate l-a determinat pe Tayyip să se abţină de la alte comentarii.

 

Leave a Reply