Armata Statelor Unite ale Americii a declarat luni că nu va modifica regulile aflate in vigoare in momentul efectuarii loviturilor aeriene împotriva țintelor ISIS din Irak și Siria, pe fondul acuzațiilor că atentatele cu bombă ar ucide sute de civili.

„Nu există nici un indiciu care sa ne spuna că regulile ar trebui schimbate“, a declarat purtatorul de cuvant al Comandamentului Central (CENTCOM), colonelul John Thomas.

Armata „nu cauta sa schimbe modul în care isi desfășoara activitatea“, chiar daca lupta se indreapta catre zonele mai dens populate.

„Strategiile noastre sunt bune, și dorim să ne asigurăm că vom continua cu aceste strategii”, a spus Thomas.

„Evaluăm lucrurile in ansamblu, suntem precauti si gandim in mod corespunzator atunci cand ne angajam sa ducem la capat un asemenea proces, incercand, bineinteles, pe cat posibil, sa deosebim tintele civile de obiectivele militare.”

Au existat 1.000 de presupuse decese ale civililor in Irak și Siria, cauzate de atacurile aeriene de coaliție în luna martie, precum a declarat grupul de monitorizare Airwars.

CENTCOM investighează în prezent trei incidente diferite: atacul din 17 martie din vestul Mosulului, Irak, unde se presupune că aproximativ 200 de civili au fost uciși; un atac aerian, ce a avut loc in 22 martie în Raqqa, Siria, unde se vehiculeaza că aproximativ 30 de civili au fost uciși; și un atac aerian, din 16 martie, în vestul regiunii Aleppo, Siria, unde 47 de persoane au fost ucise, majoritatea fiind civili.

Atacurile de la 22 martie și 16 martie sunt încă în faza de „evaluare a credibilității“, in incercarea de a determina validitatea acuzațiilor. Rezultatele evaluărilor sunt așteptate in două-trei săptămâni.

Dacă atacul din 17 martie, ce se presupune ca ar fi avut loc în Mosul, va fi confirmat, ar fi printre cele mai mortale lovituri aeriene civile incepand din 2003, din momentul declansarii razboiului SUA – Irak.

Leave a Reply