Am experimentat cu totii acele momente cand am simtit ca innebunim daca nu mancam un burger sau daca nu savuram un milkshake.

Dar de ce anume ne determina sa avem pofte alimentare? Și ce înseamnă ele?

În primul rând, se impune sa clarificam un mit. Exista o credință populară conform careia poftele sunt rezultatul neajunsurilor nutriționale. Dar cei mai mulți experți spun că pur și simplu nu exista suficiente cercetari pentru a sprijini această idee.

Acest lucru nu înseamnă că poftele alimentare nu sunt reale. Doar că pofta dvs. de pizza este, probabil, legată de anumite nevoi emoționale. Alte studii arata ca poftele pot aparea pur si simplu pentru ca aveti un regim alimentar restrictiv sau monoton și doriti ceea ce nu puteti avea.

Acestea fiind spuse, există insa unele pofte care arata într-adevăr ca exista niste probleme de sănătate ascunse. Iata trei exemple:

Pofta de apa – diabet zaharat?

Setea excesiva este un simptom precoce al diabetului zaharat, si nu vorbim despre pofta de apă care va lovește atunci când ați terminat un antrenament intens.

Aceasta sete este mult mai pronunțata, si apare, de obicei, împreună cu urinarea excesivă.

Pofta de sare – boala Addison?

Nu tanjim dupa sare pentru ca avem o lipsa de sare in organism.

Poftele intense de sare ar putea indica boala Addison, in care glandele suprarenale (cele care se afla in partea de sus a rinichilor) nu produc suficienti hormoni.

Lasata netratata, boala Addison poate face ca tensiunea arterială sa devina periculos de scăzută si, in consecinta, organismul va resimti o senzatie excesiva de alimente sarate.

Pofta de gheata – deficit de fier?

Pofta de lucruri fără valoare nutritivă cum ar fi gheața, hârtia, lutul, praful, este un fenomen cunoscut sub numele de pica.

Și, cu toate că aceste pofte nu sunt bine înțelese de oamenii de știință, unele studii au legat aceste dorințe de o insuficienta a fierului in organism. Un document publicat recent în Medical Hypotheses sugerează că gheața crește fluxul de sânge in creier si ajuta la combaterea inerției cauzate de o deficienta de fier.

Leave a Reply