În fiecare minut, în Romania, 30 de persoane au nevoie de o transfuzie de sange.

Asta inseamna o cantitate imensa de sânge, iar problema este că nu suficient de mulți oameni doneaza.

Acest blocaj a reprezentat mult timp o problemă in medicină, iar numerosi cercetatori au încercat să găsească o modalitate de a crea în mod artificial volume mari de sange pentru a satisface această cerere.

O echipa de savanti de la Universitatea din Bristol a făcut un progres major în procesul de producție de masă de celule roșii, ceea ce ar putea fi, din punct de vedere tehnic, o sursa de aprovizionare nelimitata.

Oamenii de știință au fost capabili sa creeze sânge artificial si înainte, dar metodele anterioare au fost incredibil de ineficiente.

Cercetatorii obisnuiau sa colecteze celule stem, iar apoi incercau sa le determine sa reproduca celulele roșii din sânge. Astfel, ei puteau crea 50.000 de celule deodata, departe de miile de miliarde de celule necesare pentru o transfuzie de sânge.

Tehnica nou dezvoltata a creat prima linie imortalizată de celule eritroide din lume. De fapt, cercetatorii au raportat deja ca au creat zeci de litri de sange.

Ei au reușit să prinda in „capcană“ celulele stem, într-un stadiu incipient de dezvoltare a acestora, în care au devenit efectiv nemuritoare.

„Oamenii de știință au lucrat ani de zile pentru a fabrica in mod artificial celulele roșii din sânge si pentru a crea o alternativa la necesitatea de a dona sange“, a declarat profesorul Dave Anstee, co-autorul studiului publicat in Nature Communications.

Această nouă metodă nu este deloc ieftina, asa cum era de asteptat. Este mult mai scump sa creezi sânge în acest fel, iar costurile sunt mult mai mari decat cele implicate in procesul  conventional al donarii.

Probabil ca tehnica va fi utilizata, cel puțin momentan, exclusiv pentru a produce sânge pentru cei care au grupe rare, slab reprezentate în băncile de sânge.

Leave a Reply