Italia ‘concediu de menstruaţie’

Guvernul italian se gândeşte serios să aprobe un proiect de lege care presupune acordarea a trei zile libere plătite, în fiecare lună, femeilor care trec prin menstruaţii dureroase.

Statul în formă de cizmă ar putea deveni prima ţară din lume care le acordă angajatelor ‘concediu de menstruatie’.

Posturile TV şi ziarele din ţară susţin legea şi consideră că în acest mod, femeile care suferă de crampe dureroase în perioada menstruaţiei vor fi astfel mai productive.

Ba mai mult, noul număr al revistei Marie Claire ediţia italiană a descris proiectul de lege drept ‘o măsură de progres şi sprijin social’.

Deşi se bucură de mulţi susţinători, gurile rele spun că acest ‘concediu de menstruaţie’ va marginaliza femeile şi mai mult, în special din cauza faptului că femeile din Italia se integrează foarte greu în forţă naţională de muncă.

Dacă aceste trei zile libere vor fi aprobate, angajatorii ar putea lua în calcul varianta de a angaja mai mulţi bărbaţi decât femei.

În Italia găsirea unui job pentru o femeie poate deveni o adevărată provocare spre deosebire de alte ţări mai dezvoltate.

În ceea ce priveşte contribuţia populaţiei feminine la forţa de muncă, Italia se află pe ultimul loc în Europa.

Doar 61% din femeile din ţară au un job.

Acest fenomen se datorează în mare parte angajatorilor, care preferă să angajeze bărbaţi deoarece femeile rămân însărcinate şi intră în concediu de maternitate.

Potrivit unui raport întocmit de ISTAT, doar una din patru femei care şi-a terminat concediul de maternitate nu este dată afară de către angajator.

Leave a Reply