50 de miliarde de lire sterline

Tensiunile dintre diplomaţii britanici şi liderii Consiliului cu sediul la Bruxelles s-au amplificat în cursul zilei de azi.

Preşedintele francez Francois Hollande i-a transmis Theresei May că divorţul trebuie finalizat înainte de stabilirea tipului de relaţie dintre Marea Britanie şi blocul comunitar după Brexit.

La scurt timp după ce scrisoarea i-a fost înmânată lui Donald Tusk, liderii europeni s-au strâns în Malta pentru a discuta despre potenţialele sancţiuni.

În timp ce prim-ministrul britanic a menţionat în nenumărate rânduri că îşi doreşte un divorţ amiabil, oficialii Uniunii Europene considera că Guvernul Britanic ar trebui să plătească nu mai puţin de 50 de miliarde de lire sterline.

Secretarul David Davis a încercat în zadar să potolească acest scandal, menţionând că guvernul nu vrea să ‘santajeze’ blocul comunitar prin lansarea unor ameninţări de genul retragerea sprijinului în departamentul de securitate.

Davis a adăugat că nu se aştepta că Uniunea Europeană să vină cu astfel de aşteptări financiare, cum ar fi suma ridicolă de 50 de miliarde.

Deşi miniştrii britanici par surprinşi de aceste efecte secundare, Francois Hollande i-a avertizat că divorţul va fi unul ‘dureros’ şi că niciun compromis nu va fi acceptat.

Cu toţii suntem de acord că suma de 50 de miliarde de lire sterline este oarecum exagerată, mai ales că estimările făcute de Consiliul European sugerează o sumă de 25 de miliarde sau chiar mai puţin.

Totodată, Theresa May refuza în continuare să accepte aceşti termeni.

Leave a Reply