regiuni

Veşti proaste pentru ţara noastră. Trei dintre cele mai sărace regiuni din Europa sunt în România, conform datelor oficiale.

Oltenia, Muntenia şi Nord-Estul ţării sunt în topul celor mai sărace zone la nivel european.

Clasamentul a fost făcut în funcţie de gradul de dezvoltare şi al valorii produsului intern brut în anul 2015.

 

Datele Eurostat au fost date ieri publicităţii

În zona Moldovei, în nord-estul ţării, valoarea PIB pe cap de locuitor era de doar 4.900 de euro la capitolul preţuri. În ceea ce priveşte puterea de cumpărare, aceasta era estimată la 9.000 de euro, fără de media Uniunii Europene de 28.900 de euro.

Aceste date arată că în Moldova, media PIB este numai 34%.

Cele mai sărace regiuni au sub 50% din media PIB la nivel european

Oltenia ajunge la 40% din media europeană. Regiunea are un PIB de 11.600 de euro.

Nici Muntenia nu stă mai bine. Locuitorii din această zonă au un PIB de 47% din nivelul mediu al Uniunii Europene.

Specialiştii spun că decalajul este unul foarte mare.

Deşi regiunile respective s-au apropiat de restul ţării în ultimii 10 ani cu aproximativ 10%, zonele au un ritm de dezvoltare foarte greoi. Calculele se fac, însă, la nivel naţional, astfel că România nu are cum să se apropie foarte mult de media UE, atâta timp cât dezvoltarea lipseşte cu desăvârşire din aceste regiuni.

Specialiştii afirma că trebuie crescute oportunităţile de afaceri în zonele mai bune ale ţării, precum cele centrale, sau regiunea Bucuresti-Ilfov, pentru a reduce din decalaj. Experţii au mai afirmat că „înapoierea” pe care o observăm în anumite zone este mai veche, datând încă din perioada interbelică. De atunci şi până în prezent aceasta a fost perpetuata, ajungând la un vârf în anii comunismului.

Leave a Reply