mănâncatul pentru doi gravide

Femeile însărcinate care obişnuiesc să mănânce ‘pentru doi’ pot dezvolta grave probleme de sănătate şi pun în pericol siguranţa bebeluşului.

Cercetătorii susţin că preparatele bogate în zahăr consumate pe perioada sarcinii pot afecta serios anumite procese de evoluţie desfăşurate în decursul celor nouă luni.

Aceste schimbări pot genera un risc crescut de boli de natură cardiacă şi diabet atât în cazul mamei cât şi în cazul fătului.

Dovezi clare legate de aceste complicaţii au fost publicate de oamenii de ştiinţă de la Cambridge University care au realizat experimentul pe şoareci.

Deşi bănuielile au fost confirmate de starea rozătoarelor, aceştia sunt ferm convinşi că efectele secundare se aplică şi în cazul oamenilor.

Femeile care devin supraponderale sau chiar obeze în timpul sarcinii au o presiune arterială mult mai mare decât a unei gravide cu o greutate normală.

Acest lucru este favorizat, în mare parte, de dulciuri şi de preparatele bogate în grăsimi.

Faptul că medicii le avertizează pe viitoarele mămici să încerce să nu acumuleze multe kilograme nu reprezintă ceva tocmai nou.

Pe lângă faptul că riscul de a suferi un avort spontan sau de a face un infarct este mult mai mare în cazul unei gravide supraponderale, aceasta prezintă cu 60% mai multe şanse de a dezvolta diabet după a doua tinereţe.

Unul dintre autorii studiului, medicul Dame Sally Davies le sugerează viitoarelor mămici să renunţe la ‘mâncatul pentru doi’ deoarece, în acest mod, nu fac decât să îşi micşoreze durata de viaţă.

Potrivit aceluiaşi experiment, singurul moment în care femeile sunt încurajate să mănânce mai mult este ultimul trimestru de sarcină.

Însă, chiar şi atunci, surplusul care se adăugă la aportul zilnic de calorii trebuie să fie de maxim 200 – echivalentul a unui caffe latte.

Schimbarea drastică de greutate în decursul celor nouă luni poate afecta iremediabil ‘memoria metabolica’ a mamei şi a fătului.

Leave a Reply