Rusia Siria

Guvernul Statelor Unite confirmă că Rusia era conştientă de planurile Siriei privind atacul cu arme chimice de săptămâna trecută, relatează un diplomat american.

Oficialul spune că o dronă controlată de ruşi zbura deasupra spitalului chiar în timp ce victimele se grăbeau să primească ajutor.

La doar câteva minute după ce drona a dispărut din peisaj, un avion de luptă rusesc a atacat spitalul în care erau tratate victimele.

Ba mai mult, aceeaşi sursă crede că atacul asupra unităţii medicale nu a fost decât o încercare de a muşamaliza utilizarea armei chimice.

Diplomaţii americani consideră că prezenţa dronei de supraveghere în zona spitalului nu a fost deloc o coincidenţă iar guvernul de la Kremlin era cât se poate de convins că victimele se vor retrage acolo după atac.

Ţinând cont de faptul că această acuzaţie este una cât se poate de gravă şi poate avea repercursiuni majore, diplomatul de la Casa Albă a ţinut morţiş să nu îşi dezvăluie identitatea.

Totodată, bărbatul a spus că originea jet-ului rusesc care a bombardat spitalul este necunoscută deoarece armata siriană obişnuieşte să piloteze şi avioane din Rusia.

Atacul cu gaz sarin (una dintre cele mai toxice substanţe chimice) a fost iniţiat în cursul zilei de marţi şi a provocat moartea a 100 de civili, printre care şi 11 copii.

Majoritatea victimelor prezintă semne de intoxicare cu gaz sarin, dificultăţi în a respira şi plăgi deschise pe toată suprafaţa corpului.

La doar câteva ore după atacul cu arme chimice, spitalul în care medicii se chinuiau să îi ajute pe cei răniţi a fost şi el lovit de un proiectil.

Cel mai recent bilanţ al victimelor sugerează că alte 400 de persoane au fost rănite în urma celui de-al doilea atac.

Leave a Reply