Ziua Internaţională a Parkinsonului

Ziua Internaţională a Parkinsonului a fost stabilită, în premieră, pe data de 11 Aprilie 1997, în aceeaşi zi în care medicul James Parkinson îşi sărbătorea ziua de naştere.

Deşi a fost gândită ca o simplă campanie de a atrage atenţia asupra pericolelor pe care le presupune această anomalie, după mai bine de 19 ani Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne aduce aminte de câteva momente unice şi totodată istorice, care au transformat această zi într-una reprezentativă pentru industria sănătăţii.

În 1997, a luat naştere această zi atât de importantă pentru sănătatea mondială.

Evenimentul s-a bucurat de sprijinului Prinţesei Margaret, Prinţesei Diana, Tony Blair, Papa Ioan Paul al II-lea, Luciano Pavarotti şi a legendei Muhammad Ali.

Şase ani mai târziu, pugilistul american Muhammad Ali a fost imortalizat în timp ce semna Declaraţia Globală a Bolii Parkinson.

În 2006, arhiepiscopul şi câştigătorul unui Premiu Nobel pentru Pace, Desmond Tutu şi-a trecut şi el numele pe Declaraţia Globală.

Această zi unică este dedicată în totalitate persoanelor care se confruntă cu boala necruţătoare.

Sute de organizaţii mondiale şi oameni de ştiinţă din întreaga lumea organizează şi iau parte la evenimente menite să încurajeze realizarea de noi studii şi tratamente.

Boala a fost descrisă pentru prima dată de fizicianul britanic James Parkinson în lucrarea sa intitulată An Essay on the Shaking Palsy din 1817.

Leave a Reply