exerciţiul naţional de avertizare şi alarmare al populaţiei

 Programul naţional de avertizare şi alarmare al populaţiei va fi iniţiat în cursul zilei de astăzi, începând cu orele 10 şi 15

Exerciţiul care se va desfăşura la nivel naţional este gestionat de Departamentul de Situaţii de Urgenţă, care a ţinut să pună la cale şi un calendar al zilelor în care vor răsuna sirenele.

Totodată, administraţiile locale şi autorităţile avertizează cetăţenii să îşi păstreze calmul în momentul în care vor auzi sunetele de semnalizare.

Potrivit autorităţilor, scopul acestui program este de a testa şi, totodată, verifica sistemul de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă.

‘Este un exercițiu prin care testăm sirenele, obișnuim populația și încercăm să pregătim ce înseamnă fiecare sunet, ce înseamnă când sună așa sau ce înseamnă când sună altfel. Exerciții similiare s-au făcut și în alte țări. Dacă luăm Germania recent a avut loc un exercițiu pe plan național prin verificarea sistemelor de înștiințare publică’ a declarat Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat joi, într-o conferință de presă la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Calendarul exerciţiului de avertizare a fost făcut public la începutul acestei săptămâni şi arată cam aşa:

18 aprilie – în Brăila, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Tulcea și Vrancea;

19 aprilie – în București, Argeș, Bacău, Botoșani, Brașov, Ilfov, Neamț, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzău, Dâmbovița, Giurgiu și Iași;

20 aprilie – Alba, Harghita, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Covasna, Maramureș, Mureș, Satu-Mare, Sălaj și Sibiu

21 aprilie – Arad, Caraș-Severin, Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea.

Citește și: Semnificația semnalelor de ăla

Leave a Reply