Palatul Ak Saray

Deşi victoria obţinută în urma referendumului constituţional l-a transformat într-un autocrat cu acte în regulă, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se bucura de un stil de viaţă pe măsură cu mult înainte de noile alegeri.

Cel mai elocvent exemplu îl reprezintă proprietatea impresionantă pe care liderul de stat a construit-o în Ankara cu ajutorul unor buni platnici – cetăţenii săi.

Situată pe vârful unui deal cu o privelişte frontală asupra Capitalei sale, Palatul Alb Ak Saray a fost finalizat în anul 2014.

Palatul Ak Saray este format din 1.100 încăperi, dintre care 250 sunt folosite doar de familia prezidenţială.

Palatul Alb al Turciei este decorat cu marmură, finisaje din aur, covoare roşii desprinse parcă dintr-o gală de la Hollywood şi este de 30 de ori mai mare decât Casa Alba.

Ba mai mult, experţii sunt de părere că Ak Saray este cel mai mare palat construit vreodată.

Numai covoarele roşii au costat şapte milioane de lire sterline iar cele 400 de uşi din lemn masiv au reprezentat o investiţie de şase milioane de dolari.

Factura la căldură costa nu mai puţin de 500.000 de lire sterline în fiecare iarnă.

Surse din interior susţin că până şi paharele folosite de politicianul în vârstă de 63 de ani şi familia sa au costat 250 de lire fiecare.

Centre de relaxare, piscine şi zeci de băi de aburi reprezintă doar o fracţiune din luxul de care preşedintele turc se bucură zilnic.

Costul întregului proiect de construcţie a fost estimat la 500 de milioane de lire.

Nu este deloc rău având în vedere că vorbim despre un stat în care doi din trei copii trăiesc într-o sărăcie lucie şi mai mult de două milioane de oameni îşi duc traiul cu cinci dolari pe zi.

În urmă cu doi ani, Curtea Supremă a Turciei a declarat construcţia ilegală, deoarece zona era o rezervaţie naturală.

Recep Tayyip a sfidat regulile impuse de judecători şi a mers mai departe cu proiectul.

Leave a Reply