pungi din plastic

Ministerul Mediului propune un nou proiect de lege

Proiectul de lege se află în dezbatere publică şi are ca scop principal interzicerea utilizării sau comercializării pungilor de plastic foarte subţiri.

Potrivit autorităţilor, existenţa pe piaţă a sacoselor şi a pungilor confecţionate din plastic are o serie de efecte nocive asupra mediului înconjurător.

Pe lângă poluarea ‘vizuală’ în momentul în care le vedem aruncate pe stradă, procesul de degradare a acestora atunci când vine vorba de mediul înconjurător poate dura şi până la câteva sute de ani.

Libertatea.ro, sugerează că proiectul legislativ depus în Parlament de către instituţia publică de mediu propune introducerea unor pungi realizate doar din materiale reutilizabile, cum ar fi hârtia.

Noua lege i-ar dezavantaja, în mod special, pe comercianţi

Comercianţii care aleg să sfideze noile reguli vor plăti amenzi usturătoare de la 15.000 la 25.000 de lei doar pentru lipsa marcării pungilor de plastic.

‘Operatorii economici care introduc pe piaţa națională ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să respecte, la fabricarea de ambalaje, cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj prevăzute la pct. 2 din anexa nr. 2, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple’, a declarat un reprezentant al ministerului.

‘Deșeurile provenite din pungile de transport din plastic abandonate conduc la poluarea mediului și agravează problema răspândită a deșeurilor abandonate din corpurile de apă, amenințând ecosistemele acvatice din întreaga lume. Măsurile care trebuie luate pentru a reduce consumul de pungi de transport din plastic ar trebui să ducă la o reducere durabilă a consumului de pungi de transport din plastic subțire, și nu la o creștere globală a generării de ambalaje’, a mai precizat acesta.

 

Leave a Reply