Recep Tayyip referendum

Donald Trump l-a sunat pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi l-a felicitat pentru victoria obţinută în urma referendumului, relatează Casa Alba.

Strategia politică menită să amplifice influenţa lui Tayyip şi să diminueze puterea parlamentului a stârnit furia partidului de opoziţie al Turciei care plănuieşte să conteste alegerile.

Majoritatea liderilor de stat au etichetat ‘victoria’ lui Erdogan de duminică drept o chestiune îndoielnică.

În mod evident, preşedintele turc a contrazis toate zvonurile şi criticile şi a declarat că referendumul este, în realitate, ‘cea mai democratică alegere’ de pe continent.

În cursul zilei de luni, departamentul american de stat a publicat un comunicat de presă prin intermediul căruia le mulţumeşte observatorilor internaţionali pentru rapoartele de analiză şi, totodată, pentru neregularităţile sesizate în urma referendumului.

În timp ce Casa Albă şi administraţia lui Donald Trump a acceptat victoria lui Erdogan, acelaşi comunicat scoate în evidenţă şi faptul că cei doi preşedinţi au discutat despre războiul civil din Siria.

‘Presedintele Donald J. Trump a discutat astăzi cu preşedintele Recep Tayyip şi a ţinut sa il felicite pentru victoria obţinută în urma referendumului’, a declarat un oficial al Casei Albe la începutul săptămânii.

‘Presedintele Trump i-a mulţumit preşedintelui Erdogan pentru sprijinul oferit’, a adăugat diplomatul.

Victoria lui Erdogan presupune o transformare completă a lumii politice din Turcia, în care sistemul parlamentar va fi înlocuit şi dominat de un preşedinte şi mai influent.

Erdogan şi susţinătorii săi declară că schimbarea constituţională este necesară pentru a asigura stabilitatea ţării în timp ce oponenţii săi sunt de părere că noile amendamente reprezintă un pas către o autocraţie sigură.

Leave a Reply