În momentul în care urci într-un avion, chiar dacă afară vremea este caniculară, este inevitabil să nu observi că toţi pasagerii poartă pulover gros.

Asta pentru că, în avion, ai şanse foarte mari să îngheţi până ajungi la destinaţie.

Se pare însă că există un motiv foarte bine întemeiat/o explicaţie ştiinţifică pentru care temperatura din avion este tot timpul atât de scăzută.

Societatea Americană Internaţională de Testare a Materialelor a publicat recent un studiu care se focusează pe corelaţia dintre sinuscopia pe care unii pasageri o experimentează în timpul zborurilor şi presiunea şi temperatura din cabină.

Aceştia au descoperit ca pasagerii prezintă un risc mult mai ridicat de a leşina atunci când se află la bordul unui avion datorită hipoxiei, starea patologică care constă în scăderea cantității de oxigen din țesuturi.

Studiul sugerează că presiunea ridicată din avion declanşează de multe ori această reacţie.

În concluzie, temperaturile mai ridicate măresc şansele pasagerilor de a suferi o criză de hipoxie şi, în cele din urmă, de a leşina.

Pentru a evita astfel de incidente, mai ales ţinând cont de faptul că fiecare persoane prezintă o temperatură a corpului diferită, companiile aeriene preferă să ţină pasagerii “la răcoare”.

Leave a Reply