furtuna vestul tarii

Furtuna violenta a luat autoritatile pe nepregatite desi meteorologii au facut sesizari inca de saptamana trecuta

In mai putin de o ora de la primele picaturi de ploaie, rafalele de vant au atins o viteza de peste 100 de km/h iar repercursiunile au fost semnificative.

Potrivit autoritatilor, nu mai putin de 8 persoane au pierit iar 70 au fost transportati de urgenta in cele mai apropiate unitati medicale.

Intre timp, cei de acasa se confruntau cu acoperisuri smulse de vantul puternic, case inundate si caderi de tensiune.

Furtuna extrem de puternica a dat totul peste cap: spitalele din vestul tarii au devenit supraaglomerate, autoritatile nu erau pregatite suficient pentru a se confrunta cu astfel de situatie iar traficul rutier in orasele afectate de furtuna a pus soferii la grea incercare.

„Nu avem elementele şi nici imaginile radar nu au indicat prezenţa tornadei în niciuna din zonele afectate, mai degrabă în general acolo unde efectele au fost deosebite la sol, vântul a fost de cele mai multe ori unidirecţional, este vorba despre curent descendent din nor, odată cu prăbuşirea masei reci către sol. Poate avea efecte de distrugere la nivelul unei tornade, dar nu confirmăm asta. Nici imaginile din teren nu o vor face”, a declarat – pentru Digi24 – Teodora Cumpănaşu, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie (ANM) atunci cand realizatorii TV au intrebat-o daca nu cumva am avut de a face cu o tornada.

 

Leave a Reply