Catalonia independenta

Oficialii catalani sustin ca 90% din cei doua milioane de votanti au ales varianta independentei in cadrul unui referendum descries ca si “ilegal” de catre administratia de la Barcelona.

Pe langa faptul ca guvernarea spaniola nu recunoaste referendumul si refuza sa ii ofere asa-zisului stat autonomia, alegerile au fost dominate de scene care mai de care mai violente, rezultate cu soldarea a 888 de victime.

Liderii lumii condamna masurile adoptate de catre liderii monarhiei, in timp ce politistii si garzile de corp loveau si calcau in picioare suporterii referendumului, evacuau sectiile de votare si, in cele din urma, confiscau urnele.

Scene terifiante surprinse in Sarria de Ter, provincia Girona, arata cum autoritatile folosesc un fierestrau electric pentru a forta usile unei sectii de votare, unde presedintele catalan Carles Puigdemont si-ar fi depus votul.

Potrivit sefului de stat, regiunea si-a castigat dreptul de a devein stat independent iar rezultatele oficiale vor fi transmise in mai putin de doua zile.

Intre timp, in capitala, ofiterii au tras cu gloante de cauciuc in masele de votanti, care protestau impotriva atitudinii guvernului.

Ministrul britanic Boris Johnson condamna comportamentul autoritatilor, insa totodata, spune ca britanicii au vazut ca votul a fost unul neconstitutional.

“Suntem, in mod violent, ingrijorati de violente, insa referendumul dupa cum il vad eu, este neconstitutional”, a marturisit Ministrul Afacerilor Externe.

Liderii europeni sugereaza initierea unui dialog intre oficialii regionali si cei nationali, deoarece spun ei, violenta nu va fi niciodata raspunsul.

Leave a Reply