Liderul Catalaniei a anuntat ca regiune urmeaza sa isi declare independenta pana la finalul acestei saptamani

Carles Puigdemont sustine ca guvernul sau va trece la fapte incepand din acest weekend.

Intrebat de catre jurnalisti ce s-ar intampla daca fortele armate ale monarhiei ar interveni si ar obtine controlul asupra guvernului catalan, Puigdemont le-a raspuns ca gestul ar fi o greseala colosala, care ar schimba situatia pentru totdeauna.

Marti seara, zeci de mii de catalani au iesit in strada in fata Directiei Generale a Politiei Nationale din Barcelona pentru a-si exprima frustrarea cu privire la atitudinea violenta adoptata de catre ofiteri in timpul referendumului.

Se pare totusi ca Regele Felipe VI condamna autoritatile catalane, carora le-a atribuit un “comportament iresponsabil” deoarece au permis desfasurarea unei sesiuni de vot “ilegale”.

Referendumul a generat in Spania cea mai grava criza constitutionala din ultimele decenii, cu milioane de suporteri fanatici dispusi sa lupte pana la sange impotriva guvernului spaniol.

Numai in ziua de duminica, la scurt timp dupa ce urnele de votare au fost inchise, 900 de oameni au fost raniti grav si au avut nevoie urgenta de asistenta medicala.

Scenele socante de duminica au reprezentat oarecum repercursiunile conflictului stins dintre catalanii separatisti si autoritatile centrale.

“S-ar putea sa fi afectat economia Catalaniei si a Spaniei”, a declarat Regele Spaniei in cadrul unei conferinte televizate.

Astfel de aparitii televizate ale membrilor casei regale nu sunt evenimente tocmai firesti pentru Regele Felipe si rudele sale.

Atat el cat si tatal sau, Regele Juan Carlos I s-au adresat poporului numai in momente de tensiune maxima sau in cazul unor atacuri teroriste savarsite pe teritoriul Spaniei.

Leave a Reply