Anamaria Effler Nobel

Experta in fizica in varsta de 33 de ani este originara din Arad si locuieste in Statele Unite de mai bine de 15 ani

Anamaria Effler este unul dintre geniile care au realizat proiectul LIGO – Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, alaturi de savantii Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip. S. Thorne.

Anamaria a hotarat sa paraseasca Romania la scurt timp dupa ce a absolvit un liceu de top din Arad.

Omul de stiinta de origine romana a fost pasionat de fizica dintotdeauna si dupa ce a primit oferte de la mai multe colegii de prestigiu de peste ocean, aradeanca a ales sa urmeze cursurile facultatii CalTech, California Institute of Technology.

„Acest proiect LIGO, cu undele gravitaționale, este inițiat și patronat de facultatea ei. A lucrat acolo de când a terminat facultatea. Unul dintre cei trei care au luat Nobelul i-a fost profesor de fizică, cred că de acolo a avut o afinitate pentru partea asta gravitațională, astrofizică și a continuat. A lucrat doi ani în cercetare, apoi cinci ani doctorat, iar de doi ani este angajată pe proiect, tot prin această facultate, care patronează proiectul. Ea este o rotiță în partea asta, Nobelul este clar că se datorează celor trei care au avut această viziune. Probabil când s-a început proiectul a apărut o idee năstrușnică, să confirme o teorie a unui vizionar, Einstein. Eu am fost acolo și am văzut ce este, sunt lasere pe kilometri întregi, o armată de ingineri și fizicieni”, a marturisit mama Anamariei Effler pentru Libertatea.

 

 

Leave a Reply